Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Prikken over i-en – lag mønster og dekor

Verkstedet forsiden

Prikken over i-en

For å lage et eget strikkemønster trenger du et egnet dataprogram eller ruteark og blyant. En rute tilsvarer en maske, og du fargelegger rutene i mønsteret slik du ønsker. Det blir veldig flott når mønsteret går opp i antall masker det er i strikketøyet. Er det 100 masker, kan du tegne en figur med bredde på for eksempel 10 masker, som da kan gjentas 10 ganger. Elin Hetland har laget mønsteret under; hun har bare tegnet en del av mønsteret, som skal gjentas. Dette kalles en mønsterrapport.


x x x o o o 8. omgang
x o x o x o 7. omgang
x o x o x o 6. omgang
x x x o o o 5. omgang
o o o x x x 4. omgang
o x o x o x 3. omgang
o x o x o x 2. omgang
o o o x x x 1. omgang

Om du søker på «hønsestrikk mønster» på internett, vil du få fram mange forskjellige mønstre. La deg inspirere til å lage ditt eget, eller prøv ut det du finner. Du kan også la deg inspirere av «Strikk i strid», og lage et mønster som kan fortelle noe om hva du står for, eller hva du interesserer deg for.

En måte å lage mønster på er å bruke et bilde med tydelige piksler som utgangspunkt for å lage et strikkebilde. Her blir utfordringen å finne de riktige fargene, så er det bare å sette i gang å strikke, hekle eller brodere lapper. Dersom mange samarbeider, kan lappene være store, og så kan de settes sammen til et stort bilde.

Dekor

Når du har strikket ferdig produktet ditt, kan du også bruke dekor, som knapper, perler, paljetter, små hekle- eller strikkefigurer eller lignende etter eget ønske. Kanskje finner du på noe helt originalt som du ikke har sett før? Du kan finne mange eksempler på dekor på internett.

Du kan også dekorere med initialene dine, du kan enten sy dem på eller bruke en filtenål og stikke fast tråden i pannebåndet. Dette kan du også gjøre på luer.

Ordforklaringer

paljetter: Dekorativt tilbehør til å pynte klær, sko, eller tilbehør. De kan ligne små metallplater, og har ofte glans.

filtenål: Et redskap for å filte sammen ull.

Kompetansemål
  • fordype seg i en visuell uttrykksform og/eller en håndverksteknikk, utforske muligheter gjennom praktisk skapende arbeid og presentere valg fra idé til ferdig resultat
  • utforske muligheter innenfor håndverksteknikker og egnet teknologi ved å bearbeide og sammenføye harde, plastiske og myke materialer
  • visualisere form ved hjelp av frihåndstegninger, arbeidstegninger, modeller og digitale verktøy
  • vurdere materialers holdbarhet og muligheter for reparasjon og gjenbruk, og bruke ulike verktøy og materialer på en hensiktsmessig og miljøbevisst måte