-
- © SanneBerg/iStock
Et bilde tatt i farta? Neppe! Her er alt planlagt til minste detalj. Med selfiestang som matcher mobilen, fanges en nøye innstudert trutmunn og blikk i kamera.
-
- © Hyacinthe Rigaud [Public domain], via Wikimedia Commons
Solkongen, Ludvig XIV, av Frankrike poserer i all sin prakt, mens folket hans sulter. Som i en selfie viser et maleri bare et utsnitt av virkeligheten, og du kan fortelle den historien du selv ønsker at andre skal lytte til. Her har kunstnerens oppdrag vært å vise fram kongen som en mektig hersker. Se godt på portrettet av Solkongen – hva viser kongens makt?
Hvem er du, og hvordan ønsker du at verden skal se deg? Mennesker har vært opptatt av dette siden tidenes morgen, og kanskje tenker du nøye gjennom hvordan du ser ut, og hva som er i bakgrunnen når du tar en selfie? Tegnere, skulptører og malere har portrettert mennesker slik at det har passet med tidens idealer.
I denne modulen utfordres du til å prøve deg som kunsthistoriker og bli bedre kjent med visuelle virkemidler. Tegneferdighetene dine kan bli satt på prøve når du skal fange kroppspositurer på papiret i løpet av få minutter. Du blir også utfordret til å kombinere gamle idealer med noe du kjenner godt fra før – selfien. Ved hjelp av mobilkamera eller et nettbrett kan du gjenskape et portrett fra kunsthistorien og lage din egen artfie.
Ordforklaringer
portrett: Et bilde som skildrer en bestemt person. Skildringen kan gjengis i teknikker som foto, maleri eller tegning.
selfie: Selvportrett tatt med digitalt kamera eller mobilkamera. Deles ofte i sosiale medier for å fortelle hva man gjør, eller vise hvordan man ser ut.
Kompetansemål
- analysere hvordan identitet og stedstilhørighet kommuniseres i arkitektur, klestradisjoner, kunst eller gjenstander, og integrere kulturelle referanser i eget skapende arbeid
- reflektere kritisk over visuelle virkemidler og eksperimentere med ulike visuelle uttrykk i en skapende prosess