Fotografiet har dokumentert store historiske hendelser gjennom de siste 150 årene på en måte som ikke var mulig tidligere. Etter hvert har også alt fra forskning, medisin, natur til arkitektur og folkeliv fra hele verden blitt dokumentert og gjort tilgjengelig for oss gjennom fotografiet. I dag oversvømmes verden av bilder fra ferieminner, reklame, huskelapper, alle små og store hverdagsopplevelser og selfier. Bilder har blitt en sentral del av kommunikasjonen vår med hverandre.
Det første fotoet ble tatt ved hjelp av et hullkamera i 1826. Bildet, som ble tatt av Joseph N. Niépce, viser en bakgård og hadde en eksponeringstid på hele 8 timer. Fotografiet ble etter hvert utviklet parallelt i England (kalotypi, 1834), og i Frankrike (daguerreotypi, 1839). De første filmrullene ble framkalt i 1880-årene, og i 1892 lanserte Kodak slagordet: «You push the button, we do the rest». Fotokameraet ble masseprodusert, og nå hadde endelig den vanlige mann i gata en mulighet for å eie sitt eget kamera. Nå kunne de fortelle hvem de var gift med, hvordan barna så ut, og hvordan de levde. Vi vet hvordan våre oldeforeldre så ut – selv om vi aldri har møtt dem i live – og vi vet hvordan mennesker fra andre kulturer ser ut, og hvordan de lever.
I fotoets barndom var teknikken krevende med store apparater, dyre fotografiske plater og kjemikalier i mørkerom for framkalling. Filmrullen og mer kompakte kameraer gjorde fotograferingen lettere og tilgjengelig for alle. Det digitale kameraet og internett har gjort at vi i dag tar tusenvis av bilder i året. Vi kan på et blunk dele bilder på sosiale medier og fortelle hvor vi er, og hvem vi er sammen med.
Fotografiet er nå et dominerende bildemedium, og fordi mobiltelefoner har kamerafunksjon og sosiale medier er en del av vår hverdag, sendes bilder i rekordfart, og vi får nyheter presentert fra hele verden samme dag som det skjer. Det betyr at det visuelle bildet i dag er like viktig som skrift- og talespråket. Men er vi i stand til å forstå bildene som omgir oss?
Ordforklaringer
fotografere: Å tegne med lys. På islandsk heter fotograf ljósmyndari – en som har myndighet over (behersker) lyset.
kamera: Kamera/camera kommer fra latin og betyr kammer eller rom.
Kompetansemål
- analysere hvordan identitet og stedstilhørighet kommuniseres i arkitektur, klestradisjoner, kunst eller gjenstander, og integrere kulturelle referanser i eget skapende arbeid