Skip to main content

Ta kontakt med digitalt@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Korn og brød

Verkstedet forsiden

Korn og brød

Før i tiden ble korn malt og deretter tilsatt vann og litt salt, før brøddeigen ble stekt på bål. I dag bruker vi mest gjæret brød – brød som er bakt med gjær som hevingsmiddel.

Fint og grovt

Vi skiller mellom fin og grov bakst. Fint mel, også kalt siktet hvetemel, inneholder bare det innerste av kornet. Dette melet inneholder mindre næringsstoffer og fiber. Det grove melet, sammalt mel, bruker hele kornet – skall og kime. I grovt brød brukes gjerne ulike typer korn eller mel.

Mel kan deles inn i ulike hovedgrupper – siktet, sammalt, helkorn og kli – etter hvor fint eller grovt melet er malt (utmalingsgrad), og hvilke deler som er tatt med. Det ytterste skallet på kornet kaller vi kli. Kli gir oss mye fiber, og gjør at vi holder oss mette. Jo mer sammalt mel, kli og helkorn det er i et brød, desto mer fiber gir det oss.

Brød og næringsstoffer

Grovt brød, grove kornprodukter, ulike grove grøter er den viktigste kilden til karbohydrater i kostholdet vårt. I tillegg til fiber får vi også proteiner, vitaminer og jern. Vi trenger jern for å frakte oksygen rundt til cellene, slik at vi ikke blir trøtte og slappe. Du får altså i deg flere viktige næringsstoffer desto grovere brød og kornprodukter du velger. Vi trenger allikevel fint hvetemel, på grunn av bakeegenskapene. Hvetemel inneholder glutenproteiner, som gjør at baksten hever.

Cøliaki er en sykdom som gjør at gluten ødelegger tarmtottene i tynntarmen. Personer som har cøliaki, må unngå korn og mel som inneholder gluten, og produkter laget med dette. Gluten er et protein som finnes i mange kornsorter.

Ordforklaringer

siktet og sammalt mel: I siktet mel er bare kjernen av kornet brukt. Når vi bruker hele kornet til å lage mel, snakker vi om sammalt mel.

Kompetansemål
  • planlegge og bruke egne redskap, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • drøfte hvordan kosthold kan bidra til god helse, og bruke digitale ressurser til å vurdere eget kosthold og til å velge sunne og varierte matvarer i forbindelse med matlaging
  • redegjøre for og kritisk vurdere påstander, råd og informasjon om kosthold og helse